Het is soms erg frappant, dat het ‘goed bezig zijn’ in de zin van duurzaamheid aan financiĆ«le gegevens wordt gehangen. Althans, dat is mijn algemene interpretatie als ik kijk naar de particulieren die in aanraking komen duurzaamheid. En ik wil mijn interpretatie graag toelichten.

Als voorbeeld neem ik de zonnepanelen, die bij vrijwel iedereen bekend staan als een mogelijkheid om duurzame energie op te wekken. En dan vraag ik mij persoonlijk af, wat weet een koper of verkoper werkelijk van de zonnepanelen? Waarschijnlijk kent hij het gedeelte met de opbrengst het beste en niet wat er nodig is om de zonnepaneel te fabriceren. Opbrengst is natuurlijk een belangrijk middel om iets populair te krijgen.

Maar als je iets onder de term duurzaam aanbied, is het dan verantwoord om dit te doen zonder in kaart te hebben gebracht hoeveel de productie aan grond- en brandstoffen kost? Hoe verantwoord het product eigenlijk is? Of het recyclebaar is? Welke stoffen niet hergebruikt kunnen worden?

Hierover is vrijwel niets te vinden. Het zijn vaak enkel de experts op dit gebied die je hierover meer kunnen vertellen. En dat is wel iets wat mij kan storen. Duurzaamheid is eigenlijk een luxe probleem. Een probleem wat is ontstaan omdat wij alsmaar meer energie vragen. Vroeger was het verbruik van een koelkast en de lampen een groot deel van de energierekening, maar tegenwoordig zullen dat in vrijwel elk huishouding de schermen zijn. Want is een smartphone eigenlijk geen overbodige luxe als je al een tablet, laptop, computer en tv in huis hebt?

En daar is eigenlijk het probleem dan ook wanneer je op duurzaamheid ingaat. Je kunt met een oplossing komen, echter zal je het probleem moeten veranderen wanneer je pas echt duurzaam wil zijn. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat je eerst moet kijken hoe jij ervoor kan zorgen dat je minder verbruikt, niet hoe je kan zorgen dat je verbruik teruggedrongen wordt door bijvoorbeeld de zonnepanelen.

En wanneer je kijkt naar de Trias energetica zul je mijn statement ook terugzien in het bovenstaande verhaal. Het grootste probleem is en blijft het gedrag van de mensen. Wanneer je op een korte termijn kijkt zul je begrijpen dat hier de grootste winst op te behalen.

En persoonlijk ben ik dan wel weer blij dat mensen voor zonnepanelen kiezen. Dit is namelijk ook een trend van bewustwording hoeveel energie je eigenlijk verbruikt. Je hoort hierover denk ik wel meer verhalen, mensen die het als een sport gaan zien om de energierekening zo laag mogelijk te houden. En dat is precies het effect dat wel gaat zorgen voor een verandering op te wereld. Het is namelijk geen probleem om te zorgen dat je geen energie meer verbruikt wanneer je een flinke investering doet, maar juist dat je de trend doorbreekt en ervan bewust wordt hoeveel energie je verbruikt.

Ik ben van mening dat:
- Duurzaam uit de persoon moet komen, niet uit een product. Ik zie duurzaam als een levenswijze, want eigenlijk zijn wij het die het probleem veroorzaken.
- Duurzame producten transparanter moeten zijn. Het mag financieel aantrekkelijk zijn, maar naast de productspecificaties van bijvoorbeeld een zonnepaneel lees ik nooit iets over de gebruikte grondstoffen en over de recyclebaarheid hiervan. En dan moet je deze opmerking in de trend lezen dat je een klant zou zijn die graag zonnepanelen op zijn dak gelegd wil hebben.

Wil jij mijn mening aanvullen of wil je met mij over jouw gedachten wisselen? Neem dan via het Contactformulier contact met mij op.